Skævhed i penis – krummerik

Krummerik er en krumning af penis ved erektion.

Den forekommer i 2 former:

1) Medfødt
2) Erhvervet

Ved den medfødte tilstand bliver patienten ved puberteten opmærksom på, at penis peger nedad ved erektion. Rejsningen er ikke forbundet med noget ubehag. Der er således ingen smerter. Ej heller er der problemer med at opnå erektion. Problemet er af kosmetisk og funktionel karakter. Det påvirker patienten psykisk at penis bøjer nedad. Vinklen fra vandret kan variere fra 20 til 90 grader… Det funktionelle problem ligger i at samleje kan være vanskeligt at gennemføre.
Behandling: se Peyronies sygdom.

Peyronies sygdom (induratio penis plastica). Den erhvervede form af krummerik, der kaldes Peyronies sygdom, optræder hyppigst i aldersklassen 40 til 60 år. Lidelsen er en betændelse i svulmelegemerne. Årsagen hertil er uafklaret.

Under rejsning optræder der i begyndelsen smerter i penis, og samleje er derfor ganske vanskeligt at gennemføre. Efterhånden aftager smerterne, og i stedet optræder en knude i penis. Knuden kan føles og er ofte øm. Siden aftager ømheden og efterlader en fastere knude. Samtidig vil der komme vinkling af penis. Krumningen vil afhænge af knudens placering og størrelse. Det betyder, at penis kan pege i alle retninger.

Når smerterne ved erektion er ophørt, er betændelsesprocessen brændt ud, og penis bliver ikke mere skæv. Som følge af krumningen kan samleje være besværliggjort, men en del patienter oplever også potensproblemer.

Der er 2 typer behandling: Operation og injektion af PRP (blodplade beriget plasma).

Operationen består i at rette penis op, hvilket foregår ved en lille operation i lokalbedøvelse.  Operationen foretages, når der ikke længere er smerter i penis ved rejsning og penis er stabilt skæv.

Injektion af PRP kan foretages, når der er en følelig knude i penis, dvs. at injektion kan foretages, selvom der kan være smerter i penis ved rejsning.